Amerikansk hamburger
Allerførst må jeg skynde mig at sige, at flere af ideerne i denne opskrift er hentet hos den gode gamle Mik Schack. Blandt andet er det Mik der står bag brugen af løgpulver og worcestershire sauce. Så alt ros må gå til denne mand, som i mange år lavede nogle fantastiske tv-programmer på dr2.
Miks ”filosofi” går ud på, at der er kommet alt for meget skravl i en god gammeldags hamburger. Salat, agurker, chili, det ene og det andet krøllet icebergsalat. Nej, nu skal vi tilbage til den gode amerikanske hamburge, No Bullshit burgeren. Mik har nogle rigtig gode fifs til, hvordan man kommer til et super enkelt og meget velsmagende resultat.
Til 4 personer
1 kilogram hakket oksekød af en god kvalitet
4 spiseskefuld worcestershire sauce
4 teskefulde løgpulver
løgringe
ketchup, gerne hjemmelavet
salt og peber
Ælt kødet med salt, peber og worcestershire sauce og form dem derefter til runde kugler. Efter min mening bliver hakkebøffer bedst hvis man ’hakker’ dem ud med en kniv. Hak på kryds og tværs og vend dem ind i mellem. På denne måde får man en flot rund bøf, som ikke sprækker i kanten. Drys derefter bøfferne med salt, peber og løgpulver på begge sider.
Rist bollerne på en grillpande eller brødrister ved høj varme. Steg derefter bøfferne på en grillpande eller ude på en rigtig grill. Den kære Mik Schack mener at en grillpande giver et langt bedre resultat end en rigtig grill. Hmm, den lader vi bare hænge i luften.
Komponer burgeren simpelt. Underbolle – ketchup – løg ringe – overbolle. Du vil blive imponeret over denne meget enkle og lækre burger. Less is more, som man siger. Man kan dog godt udvide horisonten en smugle og tilføje lidt sennep på undersiden af overbollen. Det giver lidt mere fylde til burgeren, men det er ikke altid nødvendigt.
Lidt om worcestershire sauce
En lidt glemt ingrediens i vores køkkener er Worcestershire sauce (udtales: Wustershire sauce). Det er en halvstærk og krydret sauce med meget fylde der blandt andet indeholder : Malt og brændevinseddike, sukkermelasse, salt, ansjoser, tamarinde, skalotteløg, chilipebere, sojasauce og hvidløg. Saucen blev skabt i gamle dage(1837) af de 2 meterialister John Lea og William Perrin fra Worcester. De fulgte nogle anvisninger som Lord Sandy havde medbragt fra Bengalen, hvor han havde været guvernør. I starten smagte det som en katastrofe og saucen var fuldstændig uspiselig. Fadene med saucen blev efterfølgende glemt i et lagerrum, hvorefter de først kom frem flere år senere. Med en sund nysgerrighed smagte de igen på saucen. Saucen havde i mellemtiden udviklet sig til en vidunderlig og stærk sauce. Det er fantastisk, hvad tid kan gøre ved ting. Worcestershire sauce bliver i vore dage lagret i 3 år, før den kommer i handlen.