Familie agurkesalat
Efter opfordring fra Faster Hanne og familien på Sjælland, kommer her en opskrift på agurkesalat. Faster Hanne fik en kurv med forskellige hjemmelavet delikatesser i fødselsdagsgave. Blandt andet agurkesalat. Men spørgsmålet er så, om jeg kan huske hvad jeg kom i glasset. Man kan nemlig lave agurkesalat med et hav af forskellige smagsstoffer, men fremgangsmåden er den samme.
1 agurk
1 håndfuld salt
1 dildskærm
2½ deciliter eddike
250 gram sukker
1 spiseskefuld sennepsfrø
1 lauerbærblad
2 peberkorn
Snit agurken i tynde skiver. Jeg foretrækker at bruge et mandolinjern, så jeg kan styre tykkelsen. Men ellers kan man også bruge en kniv eller en agurkehøvl. Kom agurkerne i en skål og drys med en håndfuld salt og vend rundt. Agurke skal nu stå og hygge sig i en halv time. Saltet trækker vædsken ud af agurkerne, så de bliver mere smagfulde og sprøde.
Kog en lage af eddike, sukker, dildskærm, sennepsfrø, lauerbærblad og peberkorn. Det må gerne bullerkoge lidt. Smag balancen til. Er det blevet for sødt, eller for surt? Så skal du bare justere det med henholdsvis eddike og sukker. Det er vigtigt, at der er en god balance mellem den sure og den søde smag.
Skold et glas og ryst det evt. med lidt atamon. Pres agurkerne for vædske og kom dem i glasset. Hæld den skoldhede lage over agurkerne og luk glasset. Kom glasset med agurkesalaten i kold vand. Ved at køle lagen hurtigt af, bliver agurkesalaten lige en µ bedre.
Du kan også prøve at lave den med andre smagsstoffer som f.eks. chili, peberrod, rønnebær, humle, anis, fennikel.
Nota bene: hvis man ikke kan skaffe dildskærme, kan man ersatte den med 1 spiseskefuld dildfrø.