Ajo blanco
Ajo blanco er en kold hvidløgs- og mandelsuppe fra Andalusien. Nærmere bestemt Málaga.
2 personer
2 skiver hvidt brød
150 gram mandler
2 fed hvidløg
2 teskefulde salt
½ deciliter olivenolie
3-4 spiseskefulde sherryeddikke
Smut mandlerne og klargør hvidløgs fedene. Kom mandler, hvidløg og salt i blenderen sammen med brødet, som skal være udblødt i vand i et par minutter før.
Hvis blenderen har svært ved at kværne det, så kan du tilføre lidt vand. Når det er blendet til en fin pure, tilfører du olien lidt af gangen. Til sidst tilsætter du eddiken. Det er en god ide, at bruge en eddike og olie af en fornuftig kvalitet. Man kan ikke lave en god Ajo blanco af dårlig olie og eddike.
Tilsæt lidt vand til suppen for at få en tyndere konsistens. Man må prøve sig lidt frem med vandmængderne, da det afhænger af brødet. Smag til med salt og eddike. Til sidst skal den sies igennem en sigte og på køl.
Man serverer traditionelt grønne druer til denne ret.
Tip: Når du sier suppen vil der være en del smus tilbage. Dette smus skal du endelig ikke smide ud, da det smager super oven på brød. Du kan gemme det i køleskabet, men kom gerne lidt olie henover, så der ikke kommer ilt til.