BS'eren
BS'eren også kendt som Bøf Sandwich. Ægte nordjyske BØFSANDWICH. I dagens anledning havde jeg besøg af denne herre, Dennis Sand Vad. Dennis er kendt og berygtet hos diverse pølsevogne og udskænkningssteder. Men anledning til visitet var oplæring i nordjyske BS traditioner. Dennis skulle nemlig lære mig, at lave den ægte bøfsandwich. Som han selv har lært af hans far, som var venner med kokken på Shell Motel og Cafeteria (som dengang lavede verdens bedste BS).
Der er nogle helt enkle regler omkring kompositionen, som en bøfsandwich skal opfylde. Men det kommer vi til senere. Ellers er det forholdsvis let, hvis blot man giver sig og omsorg for sovsen.
Ingredienser:
500 gram hakket oksekød
burgerboller, som kan suge lidt sovs
en stor pose ristede løg
1 okse bouillonterning
ketchup, helst klassikeren fra Beauvais
remulade
sennep
syltede rødbeder
syltede agurker
kulør
salt og peber
Start med at forme et par store hakkedrenge, giv dem et skud salt og peber. Steg bøfferne mens du klargør sovsen. Bring en ½ liter vand med bouillonterning i kog. Tilsæt derefter en kvart flaske ketchup, lidt kulør, salt og peber. Tricket er nu, at sovsen skal jævnes. For at opnå den ægte bøfsandwich smag, skal man ikke bruge meljævning. Sovs med meljævning er et helseprodukt i BS sammenhæng. Vi skal jævne skidtet med ristede løg. Ja, du læste rigtigt, ristede løg. Kom ristede løg i gryden og kog den igennem. Du regulerer mængden efterhånden, så du får en dejlig tyk sovs. Hvis du er sart, som vi ikke er, så kan du si sovsen. Men det er på ingen måde nødvendigt. Når bøfferne er færdige, kommer de over i sovsegryden og bliver holdt varme af den brune smørelse.
Nu er vi klar til komponeringen af sjoveren. Start med en underbolle smurt med ketchup og remulade. Derefter tilsættes syltede agurker, bøf, rødbeder og sovs. Toppen skabes med en overbolle, der er smurt med sennep på undersiden. Derudover kommes der store mængder sovs og som kronen på værket, endnu engang ristede løg.