Italiensk bonderøvsbrød
jeg kan godt lide halv groft brød, med masser af smag og struktur. Gerne lavet lidt hurtigt uden diverse dikkedarer. Jeg bruger som regel mel fra Italien. Dels har melet et højt indhold af gluten og en super god vandbindingsevne.
250 gram groft fuldkornshvede
250 gram hvedemel
3 deciliter vand eller valle
1 spiseskefuld olivenolie
2 teskefulde salt
25 gram gær
1 teskefuld sukker eller honning
Stil alle ingredienser ved stuetemperatur en ½ time før brug for, at opnå en god temperatur. Bland vand, olivenolie, gær, sukker og salt sammen. Tilsæt fuldkornshvede og hvedemel mens du ælter dejen. Tilsæt ikke alt melet af samme omgang, men gør det med følelse. Dejen skal ikke være klistret, men heller ikke for fast. Dejen hæver meget bedre, når den stadig er lidt fugtig.
Stil dejen til hævning 2-3 timer.
Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt evt. lidt mere mel ind i dejen. Jeg gider ikke ælte min dej helt vildt på dette stadie. Jeg ælter til nød lidt ekstra mel ind i dejen, ellers former jeg den bare. Herefter bager jeg den i ovnen ved 200°.
Tjek om brødet er færdigt ved, at vende brødet på hovedet og banke let på bunden. Hvis det lyder hult er brødet færdig bagt.
Vent altid mindst en time med, at skære brødet ud.