Hasselnødder i spelt
Så står jeg der med dej op af armene og mel på tøjet og smilet. Det er ren terapi for mig, at stå der og ælte dej med ingredienser jeg holder af. For tiden er jeg ret vild med den let sødlige speltmel og nødder og kerner der knaser helt op i hjernen. En nat i køleskabet før dejen formes og bages gør det godt.
Sidste gang rakte min kreativitet til et brød med med masser af spelt og hasselnødder og et med solsikkerkerner, lidt krydderurt fra morshave, majsmel og hvad jeg ellers fald over. Her følger opskriften på hasselnøddebrødet.
4 dl koldt vand
10 gram gær
1 teskefuld honning
80 gram hasselnødder
50 gram havregryn
30 gram hvede- eller havreklid
300 gram speltmel
10 gram salt
Udrør gæren i vand. Brug eventuelt fingrene, da det ikke opløses så let i kold vand.
Bland de øvrige ingredienser i, pånær speltmel.
Bland speltmel i lidt efter lid
Når dejen begynder at blive fast tager du den ud på et meldrysset bord
Ælt salten ind i dejen.
Ælt dejen godt og grundigt til du opnår en fast, men let klæg konsistens. Dette er også et af højdepunkterne i brødlavningen, hvor man virkelig kan give den gas.
læg dejen tilbage i skålen og dæk den med film eller et fugtet håndklæde.
stil skålen i køleskabet og lad den stå der i cirka 12 timer.
tag dejen ud og lad den stå lunt lidt tid
Form dejen til brød, flütes, boller, rumraketter eller hvad du lyster. Jeg har haft succes med at trykke dem lidt flade, så de ca er 3 cm høje.
Lad brødet efterhæve i 30 minutter under et viskestykke.
Pensel brødet med vand eller olie og bag det ved 200 grader i ca. 20 minutter afhængigt efter størrelse. Du kan altid finde ud af om det er bagt ved at banke på det under bunden. Lyder det hult er det klar til at tage ud af ovnen.
Lad brødet køle af med enden i vejet på en kold rist.